Yrittäjäpariskunta vuokrasi kotinsa ja lähti matkailuautolla Eurooppaan

Avatar photo
  • Terveys- ja hyvinvointialan yrittäjät Sari ja Esa Lehtovaara viihtyvät yhdessä töissä ja vapaa-ajalla. Heillä on paitsi unelmia myös kyky toteuttaa niitä. Viime lokakuussa pariskunta lähti matkailuautollaan kiertämään Eurooppaa.
  • Seikkailuille avoin pariskunta ei harrasta sitkuttelua, vaan heittäytyy hetkeen. Juuri nyt he nauttivat keväisestä Ranskasta. Paluu Suomeen häämöttää huhtikuussa.

Raumalaisilla Sari ja Esa Lehtovaaralla on takanaan talvi, jollaista he eivät ole koskaan ennen kokeneet. Kiireetöntä ajelua vuoristomaisemissa alppiteillä, pyöräilyjä ilta-auringossa ranskalaisella rantabulevardilla, uusia paikkoja ja mieleenpainuvia maisemia. Hetkiin pysähtymistä ja aikataulutonta arkea.

Yksi parhaista asioista tällä reissulla on ollut, kun älykello ilmoittaa: ei mitään tapahtumia. Kerrankin on aikaa huolehtia itsestään.

Näin Sari kuvailee matkafiiliksiään pariskunnan omalla Lehtovaanarit -YouTube-kanavalla. Pariskunnan hyväntuuliset videot tarjoavat katsojalle mahdollisuuden karata kaamoksesta tai räntäsateesta Espanjan, Ranskan, Italian ja Portugalin leutoon, useimmiten aurinkoiseen talveen.

Lehtovaarat keksivät idean pidemmästä Euroopan reissusta, kun heistä tuli pari vuotta sitten matkailuauton omistajia. Sitä ennen he olivat olleet intohimoisia veneilijöitä.

Sari ja Esa sanovat, että tärkein askel minkä tahansa unelman toteuttamisessa on tehdä päätös ja määritellä päivämäärä, milloin se tapahtuu. Sama pätee kaikissa tavoitteissa.

– Monilla ihmisillä on haaveita, jotka järjen ääni helposti torppaa muka mahdottomana. On miljoona syytä, miksi jokin ei ole mahdollista. Kannattaa laittaa järki hetkeksi jäähylle ja miettiä, mitä haluaisin, jos unelman toteuttaminen ei olisi kiinni iästä, rahasta, ajasta tai velvoitteista. Ja sitten vain sitä kohti, Sari kannustaa.

Unelmia toteuttaessaan kannattaa laittaa järki hetkeksi jäähylle.

Sari ja Esa huomasivat, että käytännön asiat alkoivat nopeasti loksahdella kohdalleen, kun päätös oli tehty. Heillä oli kaksi asiaa, jotka oli saatava järjestymään ennen matkaa – toinen niistä liittyi kotiin ja toinen heidän yritykseensä.

– Molemmissa asioissa meitä onnisti loistavasti.

Lehtovaarojen tavoitteena oli minimoida kulut ennen reissuun lähtöä ja heille se tarkoitti oman asunnon vuokraamista. Sopiva vuokralainen löytyi.

Raumalla asuva pariskunta työskentelee Laitilassa omassa terveys- ja hyvinvointialan yrityksessään, Atlas-Fysio Oy:ssä.

Löysimme innostuneet nuoret, jotka halusivat kuluja vastaan ja riskittömästi tulla tiloihimme tekemään hoitotöitä vapaamme ajaksi.

Unelma oli valmis toteutettavaksi.

Kotiväki ei ollut suuresti yllättynyt, sillä heidän perheessään on totuttu yllättäviin käänteisiin. Uusperheeseen kuuluu kolme aikuista lasta, jotka asuvat jo omillaan. Yksi perheenjäsenistä – länsiylämaan terrieri Elmopääsi itseoikeutetusti pariskunnan matkalle mukaan.

– Perheemme oli viettämässä lomaa ja uutta vuotta kanssamme Espanjan Torreviejassa. Se oli ihana jälleennäkeminen.

 

 

Sari kertoo, että hänen yli 80-vuotiaat vanhempansa ovat hyväkuntoisia, joten heidänkään suhteen ei ollut huolta eikä estettä reissuun lähdölle.

– Vanhemmilleni ajatus lähdöstämme vaati varmasti alkuun pientä sulattelua, ja siksi kerroimmekin siitä jo vuotta aikaisemmin. Olemme pitäneet heihin matkan aikana tiiviisti yhteyttä videopuhelujen välityksellä.

Kun Lehtovaarat ajoivat matkailuautonsa 12. lokakuuta 2022 Helsingis Travemündeen lähtevään laivaan, matkareitti oli avoin eikä paluusta ollut tietoa.

Matkareitti oli avoin eikä tarkasta paluuajasta ollut tietoa.

Sarin ja Esan matkaa ei ole etukäteen lastattu myöskään suurilla odotuksilla.

Odotukset tappavat onnellisuuden, kuuluu viisas sanonta. Kun on kovasti odotuksia, pettymys voi olla suuri, jos ne eivät toteudukaan. Ja todellisuudessa ihan nenän edessä voi olla jotain paljon parempaa. Siksi meidän odotukset ovat lähinnä fiilispuolella, koska siihen pystymme itse vaikuttamaan.

 

Lehtovaanarit –YouTube –videot välittävät kuvaa rennosta matkanteosta, jossa yllätykset ovat tärkeä osa seikkailua. Auringon sijasta tarjolla voi olla ukkosmyrskyä ja pitkän ajomatkan päätteeksi leirintäalue on täynnä. Lehtovaarat eivät ota sellaisista stressiä, vaan luottavat, että asiat järjestyvät lopulta juuri niin kuin pitääkin.

Pariskunnan YouTube -kanavalla voi reissata heidän matkailuautonsa kyydissä Euroopassa, sekä myös aiemmin tehdyillä matkoilla Lehtovaanarit

Tarkkojen suunnitelmien sijaan Lehtovaarat suosivat reissullaan flow-meininkiä ja luottavat intuitioonsa. Se on vienyt heidän upeisiin maisemiin, elämyksiin ja kohtaamisiin.

 

 

 

Tällaisella roadtripillä voi rauhassa nauttia kyydistä ja odottaa innolla, mitä upeaa uusi päivä tuo tullessaan.

Parhaita kokemuksia ovat Sarin ja Esan mukaan olleet ne hetket, joita ei ole osannut odottaa etukäteen.

Esimerkiksi luminen aamuherätys Portugalin vuoristossa. Samoin autiossa pikkukylässä yllättävä koputus auton oveen ja paikallisen asukkaan kutsu tulla tutustumaan hänen bodegaansa, maan alle kaivettuun luolaan.

Suurin yllätys reissussa on heidän mukaansa ollut nopea ajan kuluminen.

– Vaikka joka aamu edessä on jotain uutta ja erilaista, päivät kuluvat yhdessä hujauksessa, Sari ihmettelee.

 

Reissaavan ja urheilullisen pariskunnan yhteinen matka alkoi 22 vuotta sitten. He löysivät toisensa saman harrastuksen, juoksun, parissa. Häämatkakin suuntautui Helsinki City Marathoniin.

Mikä sai heidät ihastumaan toisiinsa?

Esa: ”Ensimmäisenä ihastuin tietysti Sarin ulkonäköön. Mielenkiintoa lisäsivät samanlaiset kiinnostuksen kohteet ja yhteinen huumori. Ja saman voin allekirjoittaa edelleen.”

Sari: ”Vastaan tuli komea, kohtelias, huomaavainen ja sporttinen mies, jonka kanssa jutut osuivat hyvin yksiin. Ja tanssitaitoinenkin vielä. Menihän siinä jalat alta eikä paluusta ollut tietoa.”

 

 

Sarista ja Esasta hehkuu positiivinen elämänasenne ja heillä synkkaa keskenään hyvin. Löytyisiköhän heiltä jaettavaksi onnellisen parisuhteen reseptiä muillekin?

 Olemme työtoverit, parhaat ystävät ja aviopari. Työpaikkaromanssi on siis väistämätöntä, pohtii Sari heidän yhteiseloaan pilke silmäkulmassa.

Olemme työtoverit, parhaat ystävät ja aviopari.

Heitä yhdistää samanlainen arvomaailma ja mielenkiinnon kohteet.

  – Hoitotyö ja ihmisten auttaminen ovat meille työn lisäksi lempiharrastus. Mielenkiintoista uutta opittavaa tällä saralla riittää aina.

Molemmat tunnustautuvat yllytyshulluiksi. Kumpikaan ei hillitse toista, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Olemme itsepäisiä, itsenäisiä ja voimakastahtoisia. Siksi keskinäinen arvostus ja kunnioitus on tärkeää. Emme pidä mitään itsestään selvyytenä, vaan elämme tunteella ja valitsemme joka päivä olla yhdessä, Sari ja Esa kuvailevat.

Tärkeintä heille on saada olla oma itsensä. Silloin on helppoa olla onnellinen myös parisuhteessa.

Meillä ei ole tarvetta muuttaa toista emmekä oleta ulkoisten asioiden tuovan onnellisuutta, Sari sanoo.

 

 Kaikkein tärkein ihmissuhde jokaiselle on suhde omaan itseen.

Kaikkein tärkein ihmissuhde jokaiselle on Sarin mukaan suhde omaan itseen.

– Kun on tasapainossa ja hyvä olla itsensä kanssa, voi olla paras versio itsestään myös muille.

Lehtovaanareilla on ollut reissullaan käytössä apuväline, jonka Sari on nimennyt universumin navigaattoriksi. Se ei ole johtanut heitä kertaakaan harhaan, vaan johdattanut mielenkiintoisiin paikkoihin. Jotkut voisivat kutsua sitä myös intuitioksi tai vaistoksi.

Matkalla sekä liike että pysähtyminen ovat aina läsnä. Löytyisiköhän universumin navigaattorista vastausta siihen, mikä elämässä on tärkeää.

Onnea on pysähtyä hetkeen ja nauttia siitä.

Vastaus ikuisuuskysymykseen tulee Sarilta sähköpostissa, jonka avulla tämä haastattelu on muutenkin toteutettu.

Onnea on pysähtyä hetkeen ja nauttia siitä. Elämä on tässä ja nyt. Ei eilisessä eikä huomisessa. On turha stressata ja tuhlata energiaa asioihin, joihin ei pysty vaikuttamaan: ei kannata katua mennyttä tai murehtia tulevaa.

Sarin ja Esan matkantekoa kannattelee ajatus: Tee joka päivä asioita, joista nautit ja jotka tuottavat iloa. Älä tingi onnellisuudestasi, se on oma valinta.

Lehtovaanareiden matkavinkkejä löydät lisää täältä. 

Jutun upeat kuvat ovat Sari ja Esa Lehtovaaran matkakuvien arkistosta.

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö