Perjantaijutun muna- ja runopajan vinkit rentoon pääsiäiseen – eväitä unohtamatta

Avatar photo
  • Pääsiäisenä voi heittäytyä oman elämänsä Picassoksi ja maalata tyhjiä kananmunia. Talvimielen saa käännettyä takuuvarmasti kevääseen, kun maistaa sitruunatorttua. Se on kuin huhtikuu: hieman kirpeä, mutta ah, niin makea!
  • Pääsiäisrunon kirjoittamisessa saimme apua robotilta.

Vuosi sitten kevätpäiväntasauksen päivänä olimme luontoretkellä Euran Koskeljärvellä. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, kun kuljimme jäällä, imimme riutuneeseen talvimieleen keväthuumaa ja kuuntelimme joutsenten keväistä  KONSERTTIA.

Maaliskuu on kuukausi, johon mielikuvissa liittyy valoa, linnunlaulua ja leskenlehtiä. Totuus on usein toisenlainen – loskaa, räntää ja jäätä, jotka eivät houkuttele kirmaamaan kaduille ja kyläteille eikä varsinkaan järven ja meren jäille.

Tänä vuonna kevättasauksen päivä 20. maaliskuuta oli suhmuisen harmaa, mutta päätimme maalata siihen värejä Männistön salissa.

Päätimme maalata suhmuiseen kevätpäivään värejä Männistön salissa.

Ohjelmassa oli pääsiäisaskartelua ja herkuttelua. Kumpaankin saat vinkkejä tästä jutusta ja taustajutusta, johon löydät linkin tämän jutun lopusta.

Askartelun teemana oli munien maalaus. Pirkko oli hyvissä ajoin puhallellut kananmunat tyhjiksi. Se käy näin: naputtele munan molempiin päihin reikä parsinneulalla, ravista ja puhalla.

Munien maalauksessa luovuus saa kukoistaa.

Tartu siveltimeen, valitse mieleisesti väri ja päästä sisäisen taiteilijasi irti! Voit kuunnella alitajuntasi ääntä, maalata mielesi maisemia tai kokeilla heittäytyä oman elämäsi Picassoksi.

Kukaan ei estä sinua myöskään kirjoittamasta. Yhteen munaan ei paljon sanoja mahdu, mutta ehkä lyhyt aforismi tai japanilainen haiku kuitenkin. Tai sitten voi jakaa runon useampaan munaan, yhden sanan tai säkeen jokaiselle munalle.

Munan kuoreen voi kirjoittaa runon.

Munan valkoiseen kuoreen voi ikuistaa itselle tai läheiselle tärkeän sanan, viestin tai jopa runon. Inspiraatiota riimittelyyn voit hakea vaikkapa sanataideyhdistys Yöstäjän  RUNOROBOTISTA.

Eija syötti robottiin sanat pajunkissa ja riemu ja siitä syntyi tällainen kevätruno:

Bussissa pajunkissa.
Matkustajat muistavat
mitä on riemu.

Pirkon sanoista hevonen ja ilo syntyi tämä runo:

Hevonen on opas
ilo tie, jolle astumme
käsi kädessä.

Akryylivärejä myydään askarteluliikkeissä ja useissa muissa kaupoissa. Kannattaa huomata, että akryyli on muovia, joten värejä ei saisi joutua viemäriin. Pensselit voi puhdistaa vedessä, mutta sen jälkeen ne on hyvä kuivata kangaspalaseen. Kun huuhteluveden kanssa on säästeliäs, sen voi antaa haihtua itsekseen.  

Munien maalaaminen ystävien tai perheen kesken on mukava sosiaalinen tapahtuma. Toisaalta, jos taiteilija keskittyy enemmän puhumiseen kuin maalaamiseen, lopputulos voi olla karvas pettymys. Näin kävi Eijalle.

– Apua, taisin valita aivan väärän vihreän. Ja katso millaisia kuvioita täältä tulee!

Onko tämä nyt sitä, että kun on oikein rumaa, siitä tulee kaunista?

Askarteluun saimme puhtia Pirkon loihtimasta lohiseljankasta. Välipalaksi nautimme Eijan perunatortillaa, johon saa kierrätettyä mukavasti munien keltuaiset ja valkuaiset, kun kananmunat on tyhjennetty maalausta varten. Samoin ne sopivat hyvin jälkiruokamme, sitruunatortun, raaka-aineeksi. Kaikki ohjeet löytyvät TÄÄLTÄ. 

Pääsiäis-etkoilla meillä oli mukana graafinen suunnittelija, valokuvaaja Heidi Lockmer, jolla on silmää yksityiskohdille. Hän kulkee mielellään luonnossa ja taltio kameraansa vuodenaikojen vaihteluja. Heidi ihasteli Männistön talosta huokuvaa vanhan ajan rauhaa. Sellaista tervetullutta ajan pysähtymistä, jota voi luonnossakin parhaimmillaankin kokea.

Heidillä on oma yritys, jonka nimi on Visualia. Hänen asiakkainaan on monenlaisia yrityksiä, jotka tarvitsevat ammattikuvaajaa muun muassa verkkosivuille ja sosiaalisen median julkaisuihin. Graafisena suunnittelijana hän toteuttaa myös markkinointikampanjoita ja yritysilmeitä sekä suunnittelee logoja.

Kiitos Heidi upeista kuvista. Lisää Heidin aikaansaannoksia löydät TÄÄLTÄ.

Sokerina pohjalla nautimme Heidin kanssa sitruunatorttua, jossa yhdistyy kirpakka sitruuna ja rapsakka marenki. Vähän niin kuin Suomen kevät, jossa pakkasherra nipistelee sitkeästi nenänpäätä  kunnes kuningatar aurinko saapuu näyttämölle ja kas, elämä maistuukin taas niin makealta.

Lohiseljankan, perunatortillan ja sitruunatortun ohjeet löydät täältä.

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö