Slow foodia Männistön keittiössä

  • Syksyn herkkuaterian raaka-aineet ovat kotimainen kaali ja lähimetsän puolukat.

Perjantaijuttu testaa Männistön maatalon keittiössä suomalaisia perinneruokia. Vuodenajat näkyvät kokkailussamme. Arvostamme taloudellista ja ympäristöystävällistä sesonkiajattelua sekä lähellä tuotettuja raaka-aineita ja metsän antimia.

Maalaistalon vanha keittiö1

 

Männistön keittiössä ei harrasteta pikaruokaa, vaan mieluummin teemme ruokaa kiireettömästi ja nautimme sen kaikessa rauhassa. Ruoka saa olla terveellistä, mutta ehdottomasti sen pitää olla myös maukasta.

Teemme ruokaa kiireettömästi ja nautimme sen kaikessa rauhassa.

Reseptin kaalilaatikosta tuli hyvää, mutta suolan lisäksi siihen voi lisätä hieman muitakin mausteita, kuten pippuria. Loraus siirappia ja nokare voita tekevät laatikosta entistäkin makoisamman. Jauhelihan tilalla voi käyttää vaikkapa kotimaista härkäpapurouhetta.

Puolukkapöperön voi syödä sellaisenaan tai tarjoilla se vaniljajäätelön tai turkkilaisen/kreikkalaisen jugurtin kanssa. Sokerin määrää voi säädellä maun mukaan.

Pöperön voi tarjoilla vaniljajäätelön tai maustamattoman jugurtin kanssa.

Männistön kokkailijoiden mielestä pöperö olisi maistunut reseptiä vähemmälläkin sokerimäärällä. Annoksen määrä oli pieni, joten kannattaa tehdä tupla-annos jos syöjiä on neljä tai enemmän.

Reseptit poimimme pääosin Hilkka Uusivirran toimittamasta teoksesta Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja (WSOY 1990).

 

Kaalilaatikko1

Kaalilaatikko

4-6 annosta

Valmistelut: 35 minuuttia

Kypsymisaika: 2,5 tuntia

1 kaalinkerä

vettä

100 g voita

1 rkl sokeria

1 rkl väkiviinaetikkaa

0,5 kg jauhelihaa

1 rkl suolaa

1 dl korppujauhoja

1 dl kermaa

2 sipulia

1,5 dl vettä

1. Pane kaalinkerä kiehumaan veteen, mausta sokerilla, suolalla ja etikalla.

2. Sekoita korppujauhot kermaan.

3. Kuori, paloittele ja ruskista sipulit kevyesti. Kuumenna uuni keskilämpöiseksi (180 astetta).

4. Sekoita jauhelihaan korppujauhot, mausteet ja sipulit ja vaivaa taikina hyvin.

5. hakkaa suolavedessä kiehunut kaalinkupu hienoksi.

6. Voitele paistovuoka.

7. Pane vuokaa kerroksittain kaalia ja lihaa, pohjalle ja päälle kaalia.

8. Ripottele laatikon pinnalle voinokareita.

9. Kaada laatikon päälle noin 1,5 dl kuumaa vettä.

10. Paista laatikko uunissa kypsäksi.

11. Tarjoa kaalilaatikkoa voisulan tai puolukkahillon kanssa.

Kaalilaatikon maku jopa paranee lämmitettäessä uudelleen.

 

Puolukkapöperö1

 

Puolukkapöperö

Valmistelut: 10 minuuttia

4 annosta

2 dl puolukoita

3 rkl sokeria

vajaa 1 dl ruisjauhoja

1. Survo puolukat soseeksi ja mausta sokerilla.

2. Sekoita joukkoon ruisjauhot.

3. Anna pöperön maustua hetki ennen tarjoilua.

4. tarjoa puolukkapöperöä jälkiruoaksi tai lasten välipalaksi.

Reseptit: Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja.

Lue myös tämä: https://perjantaijuttu.fi/perjantaijutun-keittio-ylpeana-esittelee-edullisia-poperoita-perinteiseen-tapaan/

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö