Piian kotina on vanha nahkurin talo

Avatar photo
  • Vanhan talon asukkaalla pitää olla kärsivällisyyttä, Piia Allén sanoo. Joustavuuskaan ei ole pahasta ja joskus remonttirahat voi laittaa vaikka veneeseen.

Piia Allénin kotina oleva vanha nahkurin talo on rakennettu 1860. Se seisoo mäentöyräällä Laitilan keskustan tuntumassa, noin 3000 neliön tontilla. Pihapiirissä on myös ulkorakennus, jossa on sauna ja varastotilaa.

– Tämä on nahkurin rakennuttama porvaristalo, jossa on karoliininen pohjakaava. Siinä rakennuksen keskellä oli edelleenkin eteinen eli porstua, mutta eteisen taakse sijoitettiin tupa tai sali. Keittiö siirtyi salin tieltä kamarien seuraksi toiseen päätyyn. Karoliininen pohjakaava oli yleinen pappilarakennuksissa jo 1700-luvulla, mutta laajemmin se yleistyi sekä kaupungeissa että maaseudulla vasta seuraavalla vuosisadalla. Taloa on saatettu jatkaa jossain vaiheessa ja todennäköisesti nykyinen iso päätyhuone on ollut jaettuna useammaksi pieneksi huoneeksi, Laitilan kulttuuripäällikkönä työskentelevä Piia kertoo.

Allénin perhe muutti taloon 2005. He ovat remontoineet taloa pikku hiljaa ja lempeällä kädellä. Betonitiilikatto on kunnostettu ja olohuoneena toimiva iso tila sai vanhan lankkulattiansa takaisin; lankut ovat aikoinaan toimittaneet sisäkaton virkaa.

Museoviraston suojeluksessa olevaan talon kylpyhuone odottaa remonttia. Piharakennuksessa on sauna ja kylpyhuone, jossa käydään suihkussa.

– Kylpyhuoneen remonttirahat on jo kertaalleen saatu säästöön, mutta sitten piti ostaa vene, että päästään käymään mökillä, Piia nauraa.

Keskeneräisyyden sietäminen on Piian mukaan vanhan talon asukkaalle hyvä ominaisuus. Remonttien ja muutosten kanssa ei pidä kiirehtiä. Ajan kanssa voi huomata, että moni välttämättömäksi luultu korjaus onkin tarpeeton. Aiemmin Piia haaveili talosta, jossa on vanhat ikkunat, mutta kun nykyiseen kotiin on jossain vaiheessa vaihdettu uudet ikkunat, hän on niihin tyytyväinen.

– Näillä mennään; nykyisetkin ovat ihan oikealla jaolla 6-ruutuiset.

Lue juttu Piiasta täältä.

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö