Perustimme pääsiäistä odotellessa Perjantaijutun askartelupajan Männistön saliin. Ulkona keväästä ei muistuttanut oikein mikään: kurkiaurojen sijaan kyläteillä äänteli lähinnä lumiauroja.
Mutta eipä hätää, sillä sisällä oli kodikasta ja lämmintä maalata munia. Vaikka työ ei ollut raskasta – se vaati silti kunnon eväät.
Jos innostut maalaamaan kananmunia, ne kannattaa ensin tyhjentää. Keltuaiset ja valkuaiset voi hyödyntää munakkaaseen tai vaikkapa marenkien tekemiseen.
Perjantaijutun keittiössä valmistui perunatortilla, joka on helppo valmistaa.
Eija löysi mainion ohjeen Hella & Houkutus-blogista, jota hän hieman muunteli sen mukaan, mitä jääkaapista ja pakastimesta löytyi.
Kaprikset jäivät pois, mutta suolaisuutta toivat fetajuustokuutiot. Ja kun pakastimessa oli pussillinen pinaattia, se löysi tiensä tähän keväiseen ruokaan, jonka juuret ovat Espanjassa. Kevätsipulin korvasivat salottisupulit ja lehtipersiljan korvasi ihan vaan tavallinen persilja tai oikeastaan sen rippeet. Kun persiljan varret pilkkoaa pieniksi, niistäkin tulee väriä, makua ja vitamiineja.
Parasta ohjeessa oli, että tortillan voi valmistaa kätevästi uunissa.
PERUNATORTILLA
500 g perunoita
1 tai 2 pientä salottisipulia
2 rkl öljyä
ripaus suolaa
5 kananmunaa
100 g turkkilaista jogurttia
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
persiljaa
pakastepinaattia
1/2 – 1 dl juustoraastetta
Keitä perunat kuorineen. Leikkaa jäähtyneet perunat paksuiksi viipaleiksi.
Pilko salottisipulit ja kuullota ne kevyesti pannulla.
Levitä perunat ja sipulit (voideltuun) uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Paahda 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Riko munat kulhoon. Vatkaa niiden joukkoon jogurtti, pinaatti, suola ja pippuri sekä fetakuutiot ja persilja.
Nosta perunat uunista ja kaada päälle munaseos. Ripottele päälle juustoraastetta. Jatka kypsentämistä noin 20-30 minuuttia.
HELPPO SITRUUNAPIIRAKKA
(resepti Kinuskissa)
Eijaan iskenyt sitruunapiirakan himo sai tyydytyksen tästä suositun Kinuskikissan leivontablogin RESEPTISTÄ.
Kirpakkaa sitruunan makua tasoittamaan Perjantaijutun keittiössä tehtiin yksi poikkeus alkuperäiseen reseptiin. Päälle murusteltiin kuuluisia ja takuuvarmoja Ugin marengin marenkeja. Niitä löytyy ainakin useasta kaupasta Varsinais-Suomessa.
Kinuskissa on soveltanut reseptiä kahdenlaiseen vuokaan, pyöreään ja pitkulaiseen. Eija valitsi pyöreän vuoan. Jos reseptiä tiirailee leipomispuuhissa kännykän ruudulta, kannattaa olla tarkkana, että valitsee oikean reseptin.
Ohjeessa kehotetaan siivilöimään täyte, mutta ihan hyvää tuli ilman siivilöintiäkin.
Kauramurotaikina:
(Pyöreä vuoka, 24 cm)
125 g voita
¾ dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 dl sitruunamehua (2 dl tulee n. 3 sitruunasta)
3 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
3 munaa
2 dl kuohukermaa
Tee pohja näin:
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita joukkoon muna.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää muutamassa erässä taikinaan.
Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjavuokaa, painele vuoan ympärille alumiinifolio estääksesi rasvan tihkumisen vuoasta uunin pohjalle.
Tee täyte näin:
Purista sitruunamehu.
Yhdistä kulhossa sokeri ja perunajauhot. Lisää sitruunamehu ja munat.
Lisää lopuksi rauhallisesti sekoittaen kerma.
Voit halutessasi siivilöidä täytteen varmistaaksesi tasaisen rakenteen.
Säädä uunin ritilä alatasolle.
Täyte on hyvin nestemäistä, joten laita vuoka valmiiksi uuniritilän päälle ennen kaatamista. Kaada täyte vuokaan.
Paista 175 asteessa alatasolla noin 40 minuuttia.
Anna jäähtyä.
Tarjoile kermavaahdon kanssa.
Viimeistelyyn voi käyttää myös marenkimuruja tai tomusokeria.
LOHISELJANKA
Mukailtu seljankaohje K-kaupan sivuilta:
ainekset
1 sipuli
4 perunaa
2 porkkanaa
100 gr selleriä
öljyä
2 laakerinlehteä
suolaa
6 maustepippuria
mustapippurirouhetta
350 gr lohifileetä
2 rkl tomaattisosetta
1 dl suolakurkkua paloina
Pilko sipuli ja juurekset. Kuullota niitä öljyssä. Lisää litra vettä ja mausteet. Keitä hiljaisella lämmöllä kunnes juurekset ovat lähes kypsiä. Paloittele lohi ja lisää keittoon. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia. Lisää tilli.
Alkuperäisessä ohjeessa on myös kapriksia ja oliiveja.
Pöydässä keittoon lisätään lusikallinen smetanaa tai ranskankermaa.
Perjantaijutun pääsiäisaskarteluun löydät vinkit täältä.
Jutun kuvat (seljankakuvaa lukuunottamatta) : Heidi Lockmer/Visualia