Olen täysin sitoutunut, Victoria Kenton sanoo

Avatar photo
  • Victoria Kentonista tuli koko kansan tuttu Maajussille morsian ohjelman myötä. Laitilalainen tehopakkaus sanoo nyt olevansa täysin sitoutunut – mutta mihin?

Tähän tulee leikkokukka-alue, se on nyt uutta. Syksyllä voisi tehdä kukkakimppuja, levitin tämän soran eilen ja nyt tuntuu käsivarsissa, Victoria selittää.

Kasvihuoneen eteen on sitten viime käynnin tullut aika iso, tasainen alue. Nyt siinä on soraa, kottikärryt ja lapio. Kukat kylvetään kasvatuslaatikoihin, ne puuttuvat vielä.

Hehtaarin tontilla on viisi kasvihuonetta, 1920-luvulla rakennettu asuintalo ja ulkorakennuksia. Victoria perusti tilalle kauppapuutarhansa 2018, pari vuotta sen jälkeen, kun oli valmistunut puutarhuriksi. Hän on edelleen intohimoisen innostunut työstään.

– En vaihtaisi mistään hinnasta. Tämä on se, mitä haluan tehdä. Yhtenäkään aamuna minulla ei ole sellaista oloa, ettei olisi hauska nousta töihin.

Kasvihuoneissa Victoria kasvattaa pääasiassa kesäkukkia. Niitä myydään suoraan kasvihuoneilta, sekä taimimyymälässä 40 kilometrin päässä Eurassa. Lisäksi Victoria käy myymässä kukkia kesätoreilla Säkylässä, Naantalissa ja Mietoisissa. Ihan kaikkea yrittäjä ei sentään itse ehdi: kasvihuoneilla on kesätyöntekijä tai kaksi ja myös Victorian lähellä asuvat vanhemmat auttavat.

Kameran edessä on vaikea puhua tunteista

Televisio-ohjelma näytti Victorian, joka oli kaunis, laitettu ja kova nauramaan.

– Minähän nauroin siinä koko ajan. Se johtui jännityksestä; jos olisin ollut puhumassa kukista, olisin varmaan ollut toisenlainen. Lähdin ihan pelotta ohjelmaan, mutta en ymmärtänyt, miten vaikeaa on puhua tunteista kameran edessä.

Victorian isä on britti, äiti suomalainen. Äidin vanhemmat asuivat Victorian nykyisen puutarhan naapurissa ja kasvattivat vihanneksia. Lapsena tuleva puutarhayrittäjä oli mukana pelloilla ja kertoo, että hänelle oli tärkeää pysyä aikuisten työtahdissa ja vähän enemmänkin.

– Muistan, miten työnsin kottikärryjä ylämäkeen ja kun aikuiset huilasivat välillä, en itse pysähtynyt kun pelkäsin, että sitten en pääse enää uudestaan liikkeelle ja mummo joutuu tekemään minunkin työni.

Puutarhurin vuosi jakaantuu kahteen osaan. Talvikaudella on hiljaisempaa, silloin valmistaudutaan tulevaan: tilataan siemeniä, kylvetään, koulitaan ja hoidetaan taimia. Aikaa on myös harrastuksille ja ehkä matkoillekin. Talvella Victoria käy kuntosalilla monta kertaa viikossa.

– Tarvitsen lihaksia kesällä töissä. Toisaalta kesäaikaan työ pitää huolen lihaskunnosta, silloin en mene salille enkä ehtisikään. Olen liikkeellä koko ajan.

Victoria antaa ohjeita Tet-harjoittelussa oleville Oona Nykäselle (oik.) ja Sarah Kentonille. Sylissä toipilaana oleva Frank-koira.

Kesäkaudella lähes kaikki aika menee työhön. Victoria herää ani varhain työpäivään, joka voi kestää lähes 20 tuntia.

Victorian perheeseen kuuluvat lapset, 12-vuotias Sarah ja 10-vuotias Jasper, koirat Frank ja Nelli sekä Winston-kissa. Koirista on viime kuukausina ollut huolta, molemmat ovat tarvinneet eläinlääkäriä, kaksivuotias Frank enemmän.

– Frankille asennettiin lonkkaproteesi Helsingissä. Se on nyt toipilaana, eikä saisi hyppiä eikä juosta.  Lonkkavaiva on aiheuttanut koiralle paljon harmia ja välillä olen ajanut täältä päivystykseen kaasu pohjassa, jotta saisin koiralle nopeasti jotain apua. Toivottavasti tämä leikkaus nyt onnistui hyvin.

Monet yrittäjät ovat sitä mieltä, että omien lasten pitäisi löytää joku toinen elämänura, joku, jossa pääsee helpommalla. Victoria ei ajattele niin, hänen puolestaan lapset voisivat jatkaa, vaikka asia ei nyt vielä ole millään tavalla ajankohtainen.

– Olen sanonut heille, että kun minä teen pohjatyöt kunnolla, niin te voitte vaikka molemmat jatkaa yritystä sitten joskus.

Sarah teki ainakin kuudennen luokan Tet-harjoittelun äidin yrityksessä. Mukana oli luokkakaveri Oona Nykänen. Tytöt tekivät kasvihuoneilla kuusituntisia työpäiviä, kitkivät rikkaruohoja, nyppivät kukkia, siivosivat ja valmistelivat kasvihuoneiden avautumista sesonkiin.

Victoria on ahkera, itsenäinen ja rohkea. Sitä samaa hän toivoo voivansa välittää omille lapsilleen. On tärkeää tietää, kuka on ja mitä tahtoo ja kulkea sitten sitä kohti välittämättä siitä, mitä muut sanovat.

– Kun tietää oikean ja väärän ja on ystävällinen muille, se on hyvä. Ikinä ei saa antaa kohdella itseään väärin.

Maajussin morsiamessa Victoria valitsi lopulta Ahvenanmaalla asuvan Victorin. Pari tapaili muutaman kerran, mutta suhdetta ei syntynyt, välimatka ja erilaiset elämänrytmit nousivat esteiksi. Ohjelmaan lähteminen ei kaduta, kokemus oli hauska ja mielenkiintoinen. Joitain vaikeita hetkiä julkisuus on tuonut lähinnä silloin, kun tuntuu, että kauppakeskuksessa kaikki tuijottavat.

– Tulee sellainen olo, että osaako tässä enää kävelläkään. Olisi kamalaaa olla joku maailmantähti. Yleensä ottaen ihmiset suhtautuivat tosi positiivisesti.

Nyt Victoria sanoo olevansa naimisissa työnsä kanssa. Ainakin seuraavat puoli vuotta, sillä vasta myöhään syksyllä on aikaa vetää kunnolla henkeä.

– Olen täysin sitoutunut työhöni.

 

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö