Näin teet helpon havukranssin

Avatar photo
  • Yksinkertainen havukranssi on kaunis ja kestää ulkona pitkään. Sen tekemiseen tarvitset muutaman taipuisan oksan pohjaksi, havunoksia, pienet oksasakset, rautalankaa ja käsineet. Mitä kärsivällisemmin maltat sitoa oksia, sitä muhkeampi kranssista tulee.

 

kranssiohje1

Kranssipohjaa varten tarvitaan muutamia tuoreita pajun tai koivun oksia.

kranssiohje2

Taivuta oksista ympyrä ja sido se kiertämällä rautalankaa oksien ympäri. Taivuta lempeästi niin oksat eivät katkea.

kranssiohje3

Tämä kranssi tehtiin pienistä, noin kymmenen sentin mittaisisra katajanoksista. Oksia kuluu yllättävän paljon, joten niitä kannattaa varata reilusti.  Muista kysyä maanomistajan lupa, jos haluat hakea oksia toisen omistamasta metsästä!

kranssiohje4

Aloita oksien sitominen keskeltä. Voit tehdä oksista kahden tai kolmen oksan nipun, mutta jos oksa on tuuhea, yksikin riittää.

kranssiohje5

Jatka oksien sitomista siten, että sidot oksan vinottain vasemmalle ja toisen oksan vinottain oikealle, sitten taas oksa keskelle jne. Mitä tihempään sidot, sitä muhkeampi kranssista tulee. Yksi kierros rautalankaa riittää pitämään oksan paikoillaan.

kranssiohje6

Sidotpa oksat tuuheasti tai väljemmin, katso, että oksien etäisyydet toisistaan pysyvät koko ajan suunnilleen samoina, muuten kranssista tulee muotopuoli.

kranssiohje7

 

Valmis! Katkaise rautalanka, mutta jätä sitä sen verran, että saat kranssin ripustettua.

Havukranssi kestää ulkona pitkään. Sitten, kun kranssi ei enää miellytä silmää, se puretaan; pohjan ja rautalangan voi käyttää monta kertaa. Sitomiseen voi käyttää myös lankaa, esimerkiksi kalastajalanka kestää hyvin. Rautalankaa voi ostaa askartelu- tai puutarhamyymälöistä.

Valmiin kranssin voi koristella vaikka rusetilla tai siihen voi kieputtaa valot, kuten itse tein, Valonauha on seitsemän metriä pitkä, lyhyempikin riittää.

Lue juttu Eijan ja Pirkon kranssipajasta täältä.

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö