On kevät, todennäköisesti vappu vuonna 1986. Heidi Ahlbom asettuu kuvattavaksi kotipihallaan Raumalla. Nuori neito poseeraa valokuvaa ottavalle isälleen yllään vaalea paitapusero ja housut, joiden lahkeet on kääräisty – yksityiskohta, joka näyttää huolettomalta, mutta on varmasti tarkkaan harkittu. Tyylikkään kokonaisuuden kruunaavat asusteet – vyö ja musta lätsä.
Heidi oli jo kouluikäisenä rohkea oman tien kulkija eikä pukeutumisessaan pohtinut, mitä muut hänestä ajattelevat. Jos sosiaalinen media olisi tuolloin ollut olemassa, hän olisi todennäköisesti ollut Instagramissa suosittu mielipidevaikuttaja. Kun Heidi tuli keväällä kouluun väljässä neuleessa, minihameessa ja lätsä päässä, syksyllä muutkin olivat pukeutuneet samanhenkisesti.
– En ollut koskaan seurannut erityisesti trendejä enkä tiennyt mitään muotialan aikakauslehdestä Voguesta, mutta sen muistan, että äitini tilasi minulle Seventeen -lehteä. Se tuli kerran kuukaudessa meille Amerikasta ja luin sen tarkkaan.
Kipinän ompelemiseen ja omien vaatteiden tekemiseen Heidi sai äidiltään. Alakoulussa hän hämmästytti opettajansa tekemällä ”Ressu Burdan”, jonka innoittajina olivat Jaska Jokunen -sarjakuvan Ressu-koira ja naisten muotialan lehti Burda.
– Kun isäni opiskeli Mikkelissä insinööriksi, olimme äidin kanssa kaksin Raumalla. Äiti ompeli minulle kauniita mekkoja. Kun jokin meni pieleen, minä sain hoitaa purkuhommat eli toimin hänen purkukoneenaan, Heidi kertoo hymyillen lämpimästä lapsuuden muistosta.
Vaatteet ovat hänen intohimonsa edelleen. Heidi suunnittelee ja ompelee mekkoja ja paljon muutakin omassa ateljeessaan Raumalla.
Ennen kuin Italia astui hänen elämäänsä, Heidi etsi omaa paikkaansa Turussa ja Salossa. Hän opiskeli kauppakorkeakoulussa, luki lakia oikeustieteellisessä ja kouluttautui ompelijaksi, kunnes päätyi vähän päälle kolmekymppisenä Instituto Marangoniin Milanoon opiskelemaan muotisuunnittelua. Se on muotialan kansainvälinen huippukoulu
– Myin Turun asuntoni ja lensin keväällä Milanoon mukanani kahdeksan matkalaukkua täynnä vaatteita, hän nauraa.
Suurkaupunki näytti ensin karut puolensa, kun Heidi ei ollut löytää itselleen sopivaa asuntoa. Hän maksoi kallista vuokraa airbnb-asunnossa ja etsi samalla koko ajan kuumeisesti kotia. Koulun opettaja – josta tuli myöhemmin hänen hyvä ystävänsä – ihmetteli, mikä on, kun Heidi ei kyennyt keskittymään opintoihinsa. Lopulta tärppäsi ja hän sai asunnon samalta kadulta, jossa hän vietti ensimmäiset kaksi viikkoaan Milanossa.
Muuttaessaan Milanoon vuonna 2009 Heidillä oli kaupungissa kaksi suomalaista tuttavaa, joille hän on ikuisesti kiitollinen siitä, että kotiutui uuteen paikkaan niin nopeasti.
Laitoin viestiä Teemu Muurimäelle, jonka tiesin asuvan kaupungissa.
– Olin ollut samana vuonna tammikuussa koulun haastattelussa ja laitoin siellä viestiä Teemu Muurimäelle, jonka tiesin asuvan kaupungissa. Hän ilahtui viestistäni ja ehdotti, että mennään yhdessä lounaalle, Heidi kuvailee tutustumistaan tunnettuun suomalaiseen muotisuunnittelijaan. Muurimäki tutustutti hänet myöhemmin ystäväänsä Anneen, joka työskenteli milanolaisessa outlet-myymälässä.
Heidin opiskelut sujuivat hyvin. Hän oli tuonut mukanaan Suomesta yhden taidon, jota muilla suunnittelijoiksi opiskelevilla ei ollut.
Heidillä oli yksi taito, jota muilla opiskelijoilla ei ollut.
– Osasin ommella ja siellä Milanossa tajusin itsekin, miten paljon siitä on hyötyä tällä alalla, hän sanoo.
Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli muun muassa Milanon kuuluisilla muotiviikoilla, ja tapasi siellä monia kuuluisuuksia, kuten Vogue-lehden ikonisen päätoimittajan Anna Wintourin. Muotisuunnittelijat toimivat kulissien takana ja huolehtivat siitä, että catwalkeilla kaikki toimii.
Vakituisen työn saaminen Milanosta ei ollut helppoa. Heidin kreikkalainen opiskelukaveri ehdotti ideaa, joka työllisti hänet lopulta täysipäiväisesti.
– Laitoin koulun ilmoitustaululle ilmoituksen, jossa tarjosin opiskelijoille ompelijan palveluja. Niitä töitä tulikin sitten tosi paljon, hän kertoo.
Myöhemmin Heidi päätti perustaa oman yrityksen, joka valmisti vaatteita lapsille ja naisille. Hänen luomaansa designia esiteltiin alan julkaisujen, muun muassa Voguen, sivuilla.
Keväällä 2015 raumalaislähtöinen Heidi esitteli Anna-lehdelle tyylinsä kulmakiviä ja mainitsi, että parasta Milanossa on, että siellä voi käyttää korkokenkiä ympäri vuoden.
Haastattelua tehtäessä hän ei osannut aavistaa, miten tuleva kesä muuttaisi koko elämän.
Kesällä 2015 Heidi lensi Italiasta lomalle Raumalle ja lähti ystävänsä ja tämän kavereiden kanssa viettämään iltaa paikalliseen baariin. Hän tapasi elämänsä miehen, raumalaisen Tuomaksen, joka kosi häntä viiden kuukauden kuluttua ensitapaamisesta.
Vastarakastunut pari pohti, perustetaanko koti Milanoon vai Helsinkiin.
Vastarakastunut pari pohti, minne he perustaisivat yhteisen kodin – Milanoon vai Helsinkiin. Pääkaupunkiseudun asuntotarjontaa katsastaessa Rauma alkoikin yllättäen tuntua molemmista parhaalta vaihtoehdolta. Niin ihanaa aikaa kuin Milanon vuodet Heidille olivatkin, suurkaupungin elämä oli alkanut tuntua hänestä hieman liian pinnalliselta.
–Tuli olo, että nyt tämä on nähty, Heidi tunnustaa.
Kaipuu Pohjolaan oli kytenyt hänessä jo ennen Tuomaksen tapaamista, ja vaihtoehtoina mielessä olivat käyneet niin Tukholma kuin Helsinkikin.
Heidi on tottunut nopeisiin käänteisiin, mutta vuosi 2016 vyörytti hänen elämäänsä uusia asioita niin nopealla tahdilla, että hän ihmettelee asiaa itsekin jälkeenpäin. Helmikuussa – puolisen vuotta ensitapaamisesta – Heidi ja Tuomas löysivät Rauman Paroalhosta vanhan rintamiestalon, jonka he ostivat ja alkoivat remontoida sitä kodikseen. Vauva oli jo aiemmin ilmoitellut tulostaan.
Heinäkuussa Heidi ja Tuomas sanovat toisilleen tahdon. Romanttiset ja rennot häät järjestettiin Heidin mielimaisemissa meren rannalla Maanpäänokassa.
Ystävät ja sukulaiset jakoivat rakastuneen parin ilon ja innostuksen uudesta elämänvaiheesta, vaikka jotkut kyllä epäilivät, pitäisikö vihkipaikalle olla joku vaihtoehtoinen suunnitelma sateen varalle.
Hääpari piti tiukasti kiinni hääpaikasta ja se kannatti. Hääpäivä oli sen kesän lämpimin päivä, aurinko paistoi ja hääpari sekä vieraat nauttivat runsaasta brunssista ja jatkoivat juhlia rannalla iltaan saakka. Morsian oli viimeisillään raskaana, mutta otti ilon irti elämänsä tähtihetkestä.
Pariskunnan juhla on ikuistettu Häät-lehden sivuille. Onnentäyteisiä kuvia katselemalla heidän kaksi poikaansakin, 6-vuotias Aksel ja 4-vuotias Levi, pääsevät osallistumaan vanhempiensa tärkeään päivään.
Elämä Raumalla on asettunut uomiinsa, mutta tasaiseksi ja yllätyksettömäksi Heidin uutta elämänvaihetta ei voi nytkään kuvailla. Vuonna 2019 hän perusti Heidi A Design-nimisen ateljeen Raumalle.
Muotisuunnittelijan uniikkeja vaatteita voi ostaa hänen design-putiikistaan, joka sijaitsee Vanhassa Raumassa. Kirahvi-logo on hänen kummityttönsä Aava Kallion käsialaa.
– Hän piirsi sen viisivuotiaana ja olin heti, että tässä se on, Heidi kertoo.
Lasten vaatteet ovat aina olleet Heidin juttu, ja nyt niiden tekemiseen inspiroivat myös omat pojat. Kestävä kehitys on hänelle tärkeä arvo. Jos jostakin kankaasta on jäänyt pieni pala, hän ideoi sille helposti käyttöä.
Konttausikäisen collegehousuihin hän ompelee polviin vahvistukset, jotta vaate kestää paremmin kulutusta. Pitsimekko syntyy kätevästi mummulan vanhoista verhoista. Pesua hyvin kestävät kankaat ovat laadukkaita ja niitä voi kierrättää lapselta toiselle.
Varsinainen hittituote ovat Heidin ideoimat rusetit isille ja pojille. Hän havahtui itse pienten poikien äitinä, että pojille ei tahtonut löytyä juhlavaatteita esimerkiksi ristiäisiin. Ruutukuosit ovat hänen erityinen suosikkinsa.
Pukeutumisen punaisena lankana Heidillä on aina ollut ilo. Tyylikäs voi olla, vaikka yksityiskohdissa olisi hieman huumoria mukana.
– Yhtenä päivänä lähdin käymään asioilla täältä putiikista värikkäissä kuosihousuissa ja mieheni kuittaili, että ne näyttävät aivan pyjamahousuilta, hän nauraa.
Heidillä on kokemusta myös urheiluvaatteiden suunnittelusta hollantilaiselle urheilumerkille. Raumalla hän kaipasi lämpimiä ja tyylikkäitä toppahousuja kaupunkikäyttöön ja päätti suunnitella ne itse.
Heidin Milanossa suunnittelema puutarhatonttu-kuosinen minihame ja siihen kuuluva pusero sekä monta muuta hänelle itselleen suunnittelemaa, käyttämätöntä vaatetta roikkuu nyt putiikin vaaterekissä odottamassa uutta elämää jonkun toisen vaatekaapissa.
Yksi hänelle itselleen rakkaimmista on paljettimekko, joka sai julkisuutta Gloria-lehdessä ja on ollut toimittaja, juontaja Elina Kottosen päällä.
Heidi odottaa innolla tuleva kesää, joka on hänen kotikaupunkinsa Rauman vilkkainta matkailuaikaa. Vanhan kaupungin mukulakivikadut täyttyvät elämästä ja ihmiset nauttivat vanhan kaupungin historiallisesta miljööstä ja kauniista taloista. Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohde
Heidin Rauma-aiheiset kassit, magneetit, korut ja muut tuotteet ovat saaneet hyvän vastaanoton.
– Kesän näyteikkunan suunnitelma on jo valmis ja tuskin maltan odottaa, että pääsen sitä rakentamaan, hän sanoo iloisesti.
Tämä maaliskuun ensimmäinen Perjantaijuttu on mukava päättää tähän herkulliseen kuvaan – Heidin lasten ja hänen äitinsä yhteisen leipomispäivän tuotoksiin! Leivosten kera nautimme tietenkin italialaista espressoa. Grazie mille!
Heidi mainitsi Anna Wintourin. Hänestä tuli mieleen tämä juttu.