Mudainen – mielenrauhan paikka

  • Maikki Autio nauttii vuodenaikojen vaihtelusta vanhassa talossaan, jonka hän on nimennyt Tipulaksi. Musiikin ammattilainen löysi Mudaisten kylästä paikan, joka soittaa hänen sielunsa säveliä tavalla, jota hän ei ole koskaan ennen kokenut.

Kuvat ja sanat eivät riitä kertomaan, millaisessa mielenrauhan paikassa saimme vierailla toukokuisena tiistaina. Luonto oli juuri heräämässä kesään ja vanhan talon pihapiiriä ympäröivä vehreys oli raikasta kuin lähdevesi.

Tällaisena hetkenä on helppo uskoa väriterapian voimaan: vihreä rentouttaa, vähentää verenpainetta ja rauhoittaa. Aamupäivän aurinko väreili kotkansiipien lehdillä. Jos olisimme olleet hipihiljaa, olisimme varmasti kuulleet, kuinka näiden komeiden saniaisten hauskasti kerällä oleva latvus alkaa lämmössä avautua.

Kotkansiivet, kuten monet muutkin pihan kasvit, ovat talon entisen omistajan, yli satavuotiaaksi eläneen Linda Laineen ajoilta. Nykyään talo on Maikki Aution valtakuntaa. Hänen käsissään paikka on saanut uuden, ihanan elämän.

Mudaisten kylässä Laitilassa sijaitseva paikka on kuudessa vuodessa kasvanut osaksi Maikkia. Hänen mukaansa paikka voi tulla osaksi ihmistä samoin kuin musiikki tai metsä.

Paikka voi tulla osaksi ihmistä samoin kuin musiikki tai metsä.

Kaikki vuodenajat pienessä torpassa metsän siimeksessä ovat hänelle nautinnollisia. Äänet, tuoksut ja luonnonilmiöt aistii maaseudulla helpommin kuin kaupungin hälyssä ja humussa.

Piskuisen laitilalaisen kylän luonto, valo ja maisemat ovat inspiroineet muitakin taiteilijasieluja: Maikin talon naapurissa sijaitsevassa Mudaisten vanhassa kansakoulussa asui pitkään kuvataiteilijapariskunta Jussi Pöyhönen ja Paula Rubin.

Maikista pulppuaa energiaa, elämäniloa ja sisäistä rauhaa. Niitä kaikkia löytyy myös hänen kodistaan – sekä puutarhasta että sisätiloista.

Sisustus huokuu lämpöä ja värejä. Kodissa on paljon esteettisiä yksityiskohtia ja asetelmia.

Maikin puutarhassa kasvit saavat kukoistaa siellä, missä ne viihtyvät. Kukkapenkin ulkopuolelle tupsahtaneita kasveja ei heti tuhota tai siirretä toiseen paikkaan, mutta liika on liikaa Maikillekin. Vuohenputkien rönsyilyä hän hieman hillitsee.

On hämmästyttävää, miten nopeasti – kuudessa vuodessa – Maikki on oppinut tuntemaan eri kasvilajeja ja niiden ominaisuuksia. Hän on loistava esimerkki siitä, että ihminen voi tehdä mitä vaan, jos on tarpeeksi halua ja kuuntelee intuitiotaan.

Kärsivällisyys on välttämätön ominaisuus remppahommissa: monet asiat Maikki on opetellut kantapään kautta. Hänen filosofiansa mukaan epäonnistumisista ei pidä lannistua, sillä aina voi yrittää uudelleen.

Maikki on nimennyt paikan Tipulaksi. Sen lumoavaan ilmapiiriin on voinut tutustua Avoimet puutarhassa -tapahtumassa. Musiikkiopistossa opettava Maikki on järjestänyt pihapiirissä myös konsertteja. Nyt suunnitteilla on myös kekrihenkinen syystapahtuma.

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö