Maailman paras haukiresepti – ja yksi erittäin tärkeä uutinen!

Avatar photo
  • Jouluhauki ui Perjantaijutun joulupöytään. Mäntyniemen reseptillä valmistetussa ruuassa ei kitsasteltu voin ja kerman kanssa. Sähköä sen sijaan säästettiin sitäkin enemmän, sillä herkullinen ateria valmistui Männistön puuhellan lempeässä lämmössä.
  • Joulupuuhien lomassa saimme ratkaistua myös yhden erittäin tärkeän asian. Tonttujoukkoomme syksyllä liittynyt kolmas jäsen sai vihdoinkin nimen!

Männistön punaisen tuvan keittiössä päätettiin jo kesällä, että joulujuhlien herkku on tänä vuonna hauki. Eikä mikä tahansa hauki, vaan tietenkin jouluhauki.

Juhlavalmistelujen kynnyksellä meitä kohtasi yllättävä takaisku. Saimme kuulla, että tuoretta kalaa ei ollut hovihankkijaltamme saatavissa, koska jäätilanteen vuoksi kalastajat eivät ole päässeet apajille.

Suomen ehkä parhaasta kalakaupasta – Uudenkaupungin Rannikon Kalatuotteesta – saimme kuitenkin kaksi komeankokoista haukifilettä. Uudenkaupungin Pakkahuoneen idyllisen vierassataman läheisyydessä sijaitseva kalakauppa on avoinna ympäri vuoden ja se on kalaruuan ystävän taivas.

Uudenkaupungin kalakauppa on kalaruuan ystävän taivas.

Ajatus jouluhauesta innosti kahdesta syystä. Ensisysäyksen antoi Perjantaijutun koekeittiön ikivihreä  inspiraation lähde, Hilkka Uusivirran toimittama Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja vuodelta 1990. Sen sivuilta löytyi nimittäin tällainen, kuvassa näkyvä ikivanha jouluhauen resepti.

Kalakauppiaan perkaamat muhkeat, ruodottomat ja siisti kalafileet nähtyäni perinnereseptin hylkääminen ei enää harmittanut.

Googlailemalla löytyi monenlaisia houkuttelevia reseptejä, joista koekeittiömme valitsi ilmeisesti alun perin Presidentin kanslian julkaiseman, juhlalliselta kuulostavan hauki-quenellet à la Mäntyniemi-nimisen ohjeen.

Mäntyniemen quenellet muuttuivat Männistössä haukipyöryköiksi.

Kokkia kyllä uhkasi lievä rimakauhu, mutta iloinen yllätys oli, että valmistaminen ei ollut ollenkaan monimutkaista, päinvastoin. Ruuan ylelliseltä kalskahtava nimi sopii paremmin suomalaisen suuhun, kun puhutaan vaan haukipyöryköistä.

Päätin valmistaa pyörykät tai oikeastaan kakkuset muffinipellissä ja sehän osoittautui hyväksi keksinnöksi. Tässä vaiheessa ruoka ei totuuden nimissä näyttänyt erityisen herkulliselta. Kalapalleroiden päälle valutettiin kalalientä.

Jauhoin kalafileet tykötarpeineen tehosekoittimessa. Kastikkeessa korvasin valkoviinin sitruunamehulla ja se toimi mainiosti.

Lopputulos oli kerrassaan herkullinen. Laitilalaisen Simulan tilan perunat ja Pirkon tekemä rosolli ja punaisista viinimarjoista tehty kirpeä kiisseli kermavaahdon kera kruunasivat täydellisen aterian.

Silmänruokaakin oli tarjolla runsaasti, sillä Pirkko oli valmistellut Männistön juhlakuntoon.

Näitä Mäntyniemen kalakakkusia teemme toistekin!

Haukipyöryköiden kastikkeeksi sopisi myös raastettu piparjuuri tai munakastike. Haukipullien ja kahden erilaisen kastikkeen ohjeet löytyvät jutun lopusta.

Reseptin löysin Ylen sivuilta. Pari vuotta sitten toteutettu Yle Luonnon #itämeridinner -reseptikirjasta löytyy lisää mahtavia ohjeita. 

Villikalojen, kuten hauen, silakan, särjen ja lahnan syöminen on järkevää paitsi terveyden myös ympäristön näkökulmasta. Kotimaisen kalan käyttäminen poistaa vesistöistä fosforia, mikä taas vähentää Itämeren rehevöitymistä.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio saivat tänä vuonna sen kuuluisan jouluhaukensa perinteiseen tapaan korppoolaisilta kalastajilta keskiviikkona.  Tapa juontaa juurensa 1700-luvulle asti.

Vilja -koira ei päässyt osalliseksi ateriasta, mutta juhlatunnelmasta kylläkin.

Joulupuuhiamme seurasi tarkkaavaisena Vilja-koiran lisäksi myös Perjantaijutun oma tonttu. Ja nyt – tatta-da-daa – ja rumpujen pärinää: Tonttumme on saanut nimen.

Tärkeä uutinen, joka otsikossa luvattiin, on tässä: Tonttu on nimeltään Siiri Pipariini.

Nimen keksi Piia Allén. Paljon onnea Piia oivallisesta nimestä!

Saimme lukijoiltamme 16 näpsäkkää nimeä ehdolle – lämmin kiitos kaikille osallistuneille! Valinta ei ollut aivan helppo, sillä kaikki ehdotukset olivat hyviä. Olimme Pirkon kanssa kuitenkin täysin yksimielisiä voittajasta. Ja tässä vielä raadin (Pirkko & Eija) perustelut:

Siiri Pipariini on suloinen nimi.

Se kuvastaa Männistön tontun reipasta ja uteliasta elämänasennetta.

Kaksiosainen nimi rimmaa kauniisti kuin runo. Siinä on ripaus joulun taikaa!

Nimen keksijä Piia asuu vanhassa talossa Laitilan keskustassa ja jos hyvin käy, blogimme lukijat saavat myöhemmin lukea hänen ajatuksiaan kulttuurista ja elämästä ja kulttuurielämästä Perjantaijutussa.

Piia saa lahjaksi palkinnon, jonka käymme Siiri Pipariinin kanssa antamassa hänelle vielä ennen joulua. Jos haluat tutustua tontun syntyvaiheisiin tai vaikka tehdä Siirille siskon, veljen tai serkun, käy katsomassa Pirkon laatimat ohjeet  täältä.

Männistön tuvan ikkunan takana talvinen tiistai-ilta, Lucian-päivä, alkoi kääntyä pikku hiljaa iltaan. Oli aika kerätä kimpsut ja kampsut ja sanoa hetkeksi näkemiin vanhalle talolle. Pirkon kirjoittamasta taustatarinasta selviää, miksi.

Hauki-quenellet à la Mäntyniemi Männistön tuvassa

(4 henkilölle)

400 g haukifileetä
n. 2 dl kermaa
n. 0,5 dl sulatettua ja jäähtynyttä voita
1 valkuainen

1 tl raastettua sitruunan kuorta
suolaa
valkopippuria

Kastike:

kalalientä
valkoviiniä
kermaa
(suurustetta)

 

 

Jauha hauki lihamyllyssä kahteen kertaan.
Mausta massa sitruunan kuorella, suolalla ja valkopippurilla.
Lisää voisula ja valkuainen.
Viimeisenä kaada kerma ohuena nauhana

esimerkiksi monitoimikoneessa

koko ajan sekoittaen.
Anna massan levätä hetki jääkaapissa.

Muotoile ruokalusikalla massasta quenellejä ja laita ne

uuninkestävään vuokaan irti toisistaan.
Kaada kiehuva kalaliemi päälle niin, että ne peittyvät.

Laita vuoka 70-asteiseen uuniin

ja hauduta kypsäksi (noin 10 minuuttia).

Pidä kypsät quenellet lämpöisenä, kun valmistat

haudutusliemestä, valkoviinistä

ja kermasta kastikkeen.
Kastikkeen voi halutessaan suurustaa.

Kaada kastike quenellien päälle, lisää herneitä ja

lämmitä tarvittaessa.
Koristele esimerkiksi ruohosipulilla ja tarjoa

keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Munakastike hauelle

Keitä 6 kpl kananmunia.

Sulata voi kattilassa.

Kuori kananmunat ja silppua ne pieneksi hakkelukseksi.

Sekoita hienonnetut kanamunat sulaneeseen voihin.

Hienonna ruohosipuli.

Mausta kastike hienonnetulla ruohosipulilla juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa munakastike jouluhauen, halstratun,

savustetun tai paistetun kalan kanssa.

Kastike sopii hyvin myös sillin ja uusien perunoiden kanssa.

Ohje Kotiliesi

 

Tämän joulujutun vähemmän idyllinen puoli löytyy täältä. 

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö