Leivinuuni sai uuden maalin ja tupa upean koristeen

Avatar photo
  • Silmä tottuu: tuvan leivinuuni oli nokinen ja ruma, mutta kahteenkymmeneen vuoteen asia ei vaivannut. Lopulta päätin maalata uunin ja nyt ihmettelen, etten tehnyt sitä jo aikoja sitten.

Tuvassa seisova komea leivinuuni oli yksi syy ihastua tähän vanhaan taloon. En ole innokas leipuri, mutta ehkä minusta voisi tulla sellainen leivinuunin omistajana? Ylipäätään ajatus suloisen lämpimästä uunin kyljestä oli houkutteleva.

Nyt kun uuni on ollut minun yli kaksikymmentä vuotta, en ole kertaakaan lämmittänyt sitä.

Leivinuuni on tehty 1990-luvulla. Teettäjänä oli nainen, joka osti talon perikunnalta 1980-luvun lopussa ja suunnitteli siitä omaa eläkekotiaan. Suunnitelma ei kuitenkaan, kuten tiedetään, toteutunut ja talo meni taas myyntiin 2000-luvun taitteessa. Uunin tekijöinä olivat paikallisen ammattikurssikeskuksen oppilaat.

 

 

Joku on yrittänyt pitää uunissa tulta, se näkyi mustuneesta edustasta. Olen sen verran kokeillut, että savut kyllä menevät piipusta joten sen takia uunin ei pitäisi savuttaa.

Pelti on kerrassaan kummallinen: se on syvällä uunimötikän sisällä, valtavan pitkän varren päässä. Emme tiedä, onko pelti kunnolla auki tai kiinni ja sen takia uunin käyttäminen on jäänyt. Minun järkeni mukaan tosin pelti on kiinni, jos savu tulee sisälle ja päinvastoin, mutta tästä aiheesta me jostain syystä saamme riidan aikaiseksi. Pellin todellista asentoa kun ei pääse millään tarkistamaan.

 

Mustunut uuni ei ollut mikään kaunistus, mutta ihmeesti silmä tottuu. En ajatellut koko uunia ennen kuin viime kesänä kun päätin maalata sen.  Nyt tietysti ajattelen, että tuonkin homman olisi voinut hoitaa vuosia sitten, niin paljon maalattu uuni vaikuttaa koko tuvan ilmeeseen.

Aloitin sillä, että pesin noet pois. Käytin vain vettä ja juuriharjaa ja se auttoi aika hyvin. Sitten maalasin Muuri-maalilla, käytin telaa ja pensseliä. Vedin maalia neljä kerrosta ennen kuin olin tyytyväinen.

Minusta lopputulos on hieno. Uuni on edelleen pelkkä koriste, mutta nyt sentään koriste eikä kauhistus.

Lue lisää talosta täältä.

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö