Laitilan vanhin puutalo on komea nähtävyys

Avatar photo
  • Laitilan keskustaa ei voisi ajatella ilman Poukan taloa. Sekin aika on silti nähty, kun talo haluttiin purkaa uuden tieltä.

Poukan talo on Laitilan keskustan vanhin säilynyt puutalo. Se on seissyt nykyisellä paikallaan 1700-luvun alusta. Alkuperäinen paikka sijaitsi lähempänä kirkkoa. Talo ja ulkorakennukset muodostivat aikoinaan umpipihan, mutta nykyään jäljellä on enää päärakennus. Talon omistaa Laitilan kaupunki.

Poukan suku asutti talonpoikaistaloa 1600-luvulta vuoteen 1911. Vuonna 1908 pidetyn perinnönjaon mukaan tilan pinta-ala oli 158,40 hehtaaria, josta viljeltyä 31,38 hehtaaria ja loput metsää. Talon arvoksi merkittiin 30 000 silloista markkaa, mikä nykyään vastaa noin 130 000 euroa.

1900-luvulla Poukan taloa isännöivät pitkään Eino Soini ja hänen vaimonsa Serafia, jotka ottivat käyttöön nimen Soini-Poukka. Pariskunnan tarina on kiinnostava, sillä heidän kerrotaan tulleen ensin Poukalle palvelukseen, rengiksi ja piiaksi. Omistajina he hoitivat maatilaansa menestyksellisesti ja osallistuivat monin tavoin paikkakunnan kehittämiseen ja sosiaaliseen elämään. Eino Soini-Poukasta tuli sittemmin haastemies ja herastuomari.

Poukan talossa asuttiin vuoteen 1974. Laitilan kaupunki osti sen 1987, mutta ei suinkaan suojellakseen, vaan purkaakseen pois. Talon puolesta käytiin pitkä taistelu, jossa varsinkin Laitilan silloinen kulttuurisihteeri Jukka Vehmas teki paljon työtä säilyttämisen puolesta.

Nykyään Poukan talo on kunnostettu ja hyvin hoidettu matkailukohde ja tapahtumakeskus. Laitilan Oppaat ovat siinä vuokralaisina ja opasyhdistyksen puheenjohtaja Lea Koskinen emäntänä. Talossa on kaksi pysyväisnäyttelyä: toinen kertoo virvoitusjuomateollisuuden perinteistä ja toinen kananmunatuotannosta. Näyttelyihin on pieni pääsymaksu, mutta tupaan voi pistäytyä ilmaiseksi aina, kun ovi on auki.

 

Lähde: Lauri Väättänen, Kertomuksia suvustani ja Poukan talosta sekä tietoa Laitilasta

Lue Poukan talon emännän koskettava tarina täältä.

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö