Kuinka meistä tuli me – Perjantaijutulla 1-vuotissynttärit ja uusi tiimiläinen Silja

Avatar photo
  • Perjantaijuttu on tavoittanut vuoden aikana 17 000 lukijaa! Juhlan kunniaksi järjestimme pihajuhlat, punoimme tulevia juttuja ja toivotimme tervetulleeksi tiimimme uuden jäsenen, Silja Sädekorven.
  • Olemme kirjoittaneet juttuja upeista ihmisistä, retkeilleet metsässä, meren rannalla ja kaupungeissa ja ihmetelleet elämää Männistön tuvassa. Blogista on kasvanut kohtaamispaikka, jossa voi jo nyt tutustua kymmeniin tarinoihin ja niiden taustoihin.

Vuosi vierähtää todella nopeasti. 18. helmikuuta vuonna 2022 maailmaan syntyi Perjantaijuttu-niminen blogi ja nyt se täyttää jo vuoden!

Sitä pitää juhlia ja niinpä me Perjantaijutun tekijät – päätimme järjestää kunnon kekkerit Männistössä. Pihajuhlat keskellä talvea kuulosti meistä hyvältä idealta.

Pirkko kantoi puutarhakalusteet taivasalle ja peitteli pöydän liinalla ja tuolit taljoilla. Hänen puolisonsa Raine oli ystävällisesti sytyttänyt tulet nuotiopaikalle.

Minua – skumppavastaavaa – odotti perille päästyäni hätkähdyttävän lumoava näkymä – aivan kuin italialainen trattoria olisi ilmestynyt lumiseen maisemaan vanhaan suomalaiseen pihapiiriin.

 

Kätevän emännän loihtimat lohi-perunanyytit kypsyivät nuotiolla suussa sulaviksi. Täytekakku, lasi vaaleanpunaista italialaista kuohuviiniä ja juhlapäivää sulostuttanut aurinko kruunasivat synttärit.

Kekkereihin osallistuivat myös Vilja-koira, Siiri Pipariini -tonttu ja Perjantaijutun tuorein vahvistus, eläkkeellä oleva antropologi ja aloitteleva lastenkirjailija Silja Sädekorpi.

 

Pirkko on luonut molemmat valloittavat maskottimme Siirin ja Siljan. Jämälangat ja -kankaat saivat uuden elämän vuoden alussa, kun Silja heräsi eloon. Voin kertoa, että Siljan synnytys oli todella nopea! Se kertoo siitä, että Pirkko hoiti kätilön hommat todella taitavasti ja olihan Siljallakin kova hinku päästä kavereitaan tapaamaan.

Pirkko yllättyi itsekin siitä, mitä tuli tehtyä. Tämä käy ilmi WhatsApp-viestittelystämme tammikuussa:

Keskiviikko 11.1.klo 14.45

Pirkko: Täällä synnytetään Silja Sädekorpea.

Eija: Vau, maltan tuskin odottaa.

Keskiviikko 11.1. klo 18.23.

Pirkko: Nyt on ilo ilmoittaa, että hän on tässä. Hieman keskivartalolihava, mutta vaatteet tekevät ihmeitä.

Eija: Oi häntä kiharapäistä antropologia. Tervetuloa Perjantaijengiin. Jään odottamaan mielenkiinnolla, millainen on hänen vaatestailinsa.

Pirkko: Niin minäkin. Ehkä hän suosii Gudrun Sjöden -tyyliä.

Eija: Kuulostaa lupaavalta!

Sunnuntai 15.1.

Pirkko: Silja edistyy, vielä tosin puuttuu yhtä ja toista. Ehkä Siljan on myös syytä käydä Specssaversilla, nuo rillit ovat rempulat.

Torstai 19.1.

Pirkko: Hän on valmis!

Eija: Ihana on hän. Hyvät rillit!

 

Siljan syntymäpäivä osui keskiviikkoon. Maanläheisenä ihmisenä hän ei juuri hömppähoroskoopeista perusta. Siksi antropologi tyytyi vain hymähtelemään, kun bongasin Anna-lehdestä selvityksen, mitä syntymähetken viikonpäivällä on vaikutusta kunkin persoonaan.

Keskiviikkolapsi osaa aavistella tulevaa ja haistella uusia tuulia. Hän on jalat maassa kulkeva rationalisti, joka ei tunne tarvetta erottua massasta vaan keskittyy asiallisiin asioihin. Hän on vakaa keskitien kulkija.

Näillä ominaisuuksilla saamme Siljasta joukkueeseemme erinomaisen kommentaattorin. Hän jakaa havaintojaan yhdessä Siirin kanssa Perjantaijutun taustarinoissa.

Siljan nimen saimme Siiri-tontun nimikilpailusta, johon tuli paljon hienoja ehdotuksia. Turkulaisen Maria Matelan keksimä Silja Sädekorpi olisi sopinut tonttuhahmollekin, mutta Marian luvalla saimme ottaa sen perjantaiperheemme uusimman tiimiläisen nimeksi. Turun Portsassa asuvasta Mariasta ja hänen lapsiperhearjestaan saat lukea myöhemmin keväällä Perjantaijutusta.

 

Meiltä kysytään joskus, miten blogimme syntyi ja mistä se sai nimensä. Taustaa meistä kummastakin löytyy täältä Perjantaijuttu  

Pirkko oli jo ennen Perjantaijuttua kokenut bloggaaja, ja kannusti mukaan minutkin. Yhdessä olemme enemmän on täysin totta.

Olemme sopivasti samanlaisia ja erilaisia. Kuljemme mielellämme luonnossa ja luemme kirjoja – ainakaan toistaiseksi emme ole innostuneet digikirjoista emmekä äänikirjoista. Paperilta luettu kirja tuo mukavaa vastapainoa ruutuelämälle.

Asumme molemmat omakotitalossa, meillä on molemmilla puoliso, lapsia ja lapsenlapsia. Pirkolla viimeksi mainittuja on jo viisi, Eijasta tuli mummu viime jouluaattona.

 

Eija innostuu välillä puhua pulputtamaan liikaakin, Pirkolla ei ole vaikeuksia olla hiljaa. Joskus menemme keikalle yhdessä, mutta ainakin silloin, kun lähdemme luonto- ja kaupunkiretkelle. Toisinaan vetäydymme ideoimaan, puuhailemaan ja kokkailemaan idylliseen vanhaan maataloon, Männistöön, joka sijaitsee Varsinais-Suomessa.

Blogimme nimi oli pitkällisen nimihauduttelun tulos. Miksi juuri Perjantaijuttu? Perjantaissa on odottelun kutkuttava tunnelma. Olikin mukavaa kuulla eräältä lukijaltamme, kuinka hän on jo oikein alkanut odottaa seuraavaa Perjantaijuttua.

Kahden kuusikymppisen journalistin yhteisen lapsen – Perjantaijutun – syntymäpäivä on siis perjantai. Jos blogi olisi ihminen, hän olisi Anna-lehden leikkimielisen horoskoopin mukaan tällainen:

Perjantaina syntynyt suuntaa energiansa vapaa-aikaan, elämyksiin ja nautintoihin. Hän on kiinnostunut ihmisen hyvinvoinnista. Vapaus on perjantai-ihmiselle tärkeää, vaikka hän viihtyykin erilaisissa porukoissa ja yhteisöissä. Hän nauttii pystyessään tekemään elämästään rentoa ja mukavaa eikä ota liikoja paineita oikein mistään.

 

Nuotion ääressä pohdimme Pirkon kanssa mennyttä vuotta. Perjantaijuttu on tuonut elämäämme iloa ja niin on saamamme palautteen mukaan kokenut moni lukijakin.

Meistä tekijöistä tuntuu, että jossakin olemme onnistuneet, kun olemme saaneet muun tällaisia kommentteja seuraajiltamme:

Niin mukava lukea näitä juttuja.

Hyvän mielen juttu tällaisena sekavana, ikävänä aikana, jolloin juuri kaipaa rauhaa ja rauhoittumista.

Oi kuinka positiivinen elämää pursuava kirjoitus.

Ihana juttu. Teki mieli alleviivata jokainen lause.

Artikkeli sai hyvälle mielelle.

Kiitos leppoisista Perjantaijutuista.

Todella sympaattinen Perjantaijuttu.

 

Olemme kirjoittaneet henkilökuvia ja elämäntarinoita, päässeet kyläilemään vanhoissa taloissa, jututtaneet kirjailijoita, taiteilijoita ja yrittäjiä.

Olemme hurmioituneet kevään valosta ja oppineet ymmärtämään pimeyden merkityksen luonnon kiertokulussa.

Olemme tarponeet suolla, avartaneet ajatteluamme ja nauttineet kaikista kohtaamisista vuoden aikana.

Ja kuinka mahtavaa, miten te lukijat ovat kulkeneet rinnallamme:

Kiitos koskettavasta elämäntarinasta.

Hieno juttu hienosta taiteilijasta.

Huipputärkeä aihe.

Hieno ja herättävä kirjoitus.

Täyttä asiaa!

Hyvin kirjoitettu ja monipuolinen artikkeli.

 

 

Olemme kokkailleet Männistön keittiössä ja testailleet reseptejä, kuten kaalilaatikkoa, puolukkapöperöä ja haukipullia.  Vedet kielelle tuovia reseptejä, kiitteli lukijamme. 

Kiitos lukijoillemme ihan kaikista palautteista, joita olemme vuoden aikana saaneet yhteisen matkamme varrella.

Olemme iloisia jokaisesta – niin kehittävästä, kriittisestä kuin kannustavastakin – palautteesta jatkossakin. Otamme mielellämme vastaan myös juttuideoita.

Muistakaa muuten, että meidät löytää myös Facebookista ja Instagramista Perjantaijuttu -nimellä.

Ensimmäisen vuoden luetuin juttumme oli Pirkon kirjoittama, ajankohtainen henkilöhaastattelu äidinkielenopettaja Marjut Haikosesta, jolla on huoli lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaidon rapautumisesta.

Sen voit lukea täältä  Kokenut opettaja heivaisi älypuhelimet

Jos kiinnostuit syntymähetkesi viikonpäivän vaikutuksesta persoonaasi, löydät Anna-lehden horoskooppijutun täältä minä viikonpäivänä olet syntynyt

Siirin ja Siljan kommentit voit lukea täältä.

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö