Kenkien pelastusta kyseenalaisin keinoin

Avatar photo
  • Kenkiä pitää hoitaa ja kohdella hyvin, sillä tavalla niistä saa pitkäaikaista iloa. Jos kengät kuitenkin ovat päässeet huonoon kuntoon, tilanne ei välttämättä ole toivoton. Omassa kaapissani eläkepäiviä viettäneet kävelykengät saivat uuden mahdollisuuden - tosin vähän kyseenalaisin keinoin.

Kun kävin haastattelemassa Outi Nurmea kysyin lopuksi, minkä neuvon hän antaisi nuorelle itselleen.

– Käy katsomassa jossain muualla, hän vastasi.

Outi on asunut Uudessakaupungissa koko elämänsä ja on valtavan kiintynyt kotikaupunkiinsa. Kun kotona on hyvä olla ja kun omalta paikkakunnalta saa lähes kaiken mitä tarvitsee, ei ole pakko miettiä muita paikkoja, muualla asumista. Silti se olisi voinut tehdä hyvää.

Outi kertoi, että kiintyy yleensäkin kaikkeen lujasti. Asuntoihin esimerkiksi. Kenkiin tämä ei kuitenkaan taida päteä, sillä kenkäkauppias kertoi hankkivansa uusia kenkiä myös itselleen monta kertaa vuodessa. Tässä me olemme erilaisia – tässä ja varmaan monessa muussa – sillä minä mietin kenkäostoksia tarkkaan ja käytän samoja kenkiä vuosikausia.

Kysyin myös sitä, miten ihmiset yleensä hoitavat kenkiään ja Outin mukaan parantamisen varaa on. Yhä edelleen on ihmisiä, jotka puhdistavat ja kiillottavat kenkänsä kerran viikossa, mutta vähemmistönä. Hyvät kengät kestävät pitkään ja hyvin hoidettuina vielä pitempään. Esimerkkinä Outi mainitsi vanhat Eccot, joita joku on saattanut käyttää ihan tyytyväisenä vaikka viisitoista vuotta.

Hauska sattuma: olin juuri edellisenä päivänä askarrellut vanhojen Eccojeni kanssa. Ne voivat hyvinkin olla viisitoista vuotta vanhat, vanhemmatkin. Minulla on taipumus kiintyä kenkiini ja jos löydän hyvät, en raaskisi millään luopua niistä.

Oranssit kengät ovat erinomaisen mukavat jalassa. Ne ovat myös täysin ehjät, vaikkakin kuluneet ja likaiset. Olen ainakin kerran päättänyt heittää ne pois, mutta en  kyennyt. Sitten huomasin netissä artikkelin miehestä, joka on perustanut kenkien uudistamiseen keskittyvän yrityksen ja kiinnostuin. Voisiko tässä olla minun kenkieni pelastus? Yritys on kuitenkin Helsingissä enkä nyt sentään lähde sinne saakka vanhojen kenkien takia.

Päätin yrittää itse, sillä mitä kotoa löytyy. Otin hammasharjan ja valkaisevaa hammastahnaa ja hankasin niiden kanssa kenkien valkoiset reunat. Auttoi vähän. Sitten käytin kynsilakanpoistoainetta ja puhdistin kengät. Ihme kyllä, sekin toimi aika hyvin eikä vienyt oranssia maalia pois.

Pesin kengännauhat ja siistin niitä vähän. Annoin kenkien kuivua kunnolla – oli pakko käyttää vettä huuhteluun – ja plankkasin ne sitten parhaani mukaan.

Kyllä näitä vielä voi käyttää. Kengissä nyt kumminkin on tärkeintä, etteivät ne purista mistään ja että niillä voi kävellä.

Sen olen oppinut, että hyviä kenkiä ei saa halvalla. En tarkoita, että kenkäparista pitäisi maksaa monta sataa euroa, mutta ihan pikkurahalla kunnon kenkiä ei saa. Mieluummin sitten odottaa ja säästää ja ostaa kunnolliset kuin kerää halpakenkiä, joiden kanssa ei voi edes seisoa kävelystä puhumattakaan. Tästäkin valitettavasti on kokemusta.

Kenkäkauppiaan haastattelun voit lukea täältä. 

© Perjantaijuttu - All rights reserved. - Tietosuojaseloste - Toteutus: Mainostoimisto Ilmiö