Se oli ihastusta ensisilmäyksellä.
Kirsi-Marja Salonen tiesi löytäneensä yritykselleen uuden kotiosoitteen heti astuessaan ensimmäisen kerran Turun Logomossa vapaana olevaan avaraan ja korkeaan toimitilaan. Vuonna 1876 rakennettuun VR:n konepajaan kunnostettu punatiilinen talo tunnetaan kulttuuri – ja tapahtumakeskuksena, mutta siellä toimii myös lukuisia yrityksiä.
Kirsi-Marjan silmät säteilevät innostuksesta, kun hän kertoo yrityksensä uudesta kotisatamasta, elämää sykkivästä miljööstä ja eri alojen yritysten muodostamasta yhteisöstä. Matkatoimisto Heta muutti Logomoon tammikuun alussa.
– Ensi viikonloppuna täällä on Uuden Musiikin kilpailu, jota rakennetaan parhaillaan, hän kertoo, kun kävelemme Konttoriksi nimetyn yrityskorttelin käytävillä.
Yrittäjä odottaa jo kesää, jolloin hän suunnittelee osallistuvansa Logomon pihalla järjestettäviin konsertteihin. Pelkästään ajatuksena mahdollisuus irrottautua työasioista heti työpaikan oven sulkeuduttua on houkutteleva. Hän havahtui vapaa-ajan ja palautumisen merkitykseen dramaattisella tavalla viisi vuotta sitten kun hän kaatui suorilta jaloilta jääkiekkomatsissa.
Sydämen pysähtyminen ja siitä selviytyminen sai Kirsi-Marjan tekemään muutoksia hektiseen työtahtiinsa. Siitä hän kertoo tässä jutussa tuonnempana, mutta nyt palaamme tähän hetkeen ja uusiin toimitiloihin.
Avaran ja modernin toimistotilan valtti on sijainnin lisäksi luonnonvalo, joka pääsee sisälle kuudesta suuresta ikkunasta. Ikkunoista voi katsella aamuauringon valossa kylpevää Taidemuseota tai ohi kiitäviä junia, mutta sisälle asti äänet eivät kantaudu.
Kirsi-Marjan ajatukset pyörivät aina tulevissa matkoissa. Matkatoimisto Heta suunnittelee ja toteuttaa räätälöityjä matkoja erityisesti ryhmille ja yrityksille. Ryhmät voivat olla harrastusporukoita tai perheitä, jotka haluavat viettää yhteistä aikaa useamman sukupolven kesken poissa arjen ympyröistä.
Moni hoitaa lomamatkansa nykyään omatoimisesti netistä varaamalla, mutta luotettavan matkatoimiston palveluille riittää edelleen kysyntää. Ammattilaisen apu on korvaamatonta esimerkiksi silloin, kun kaikki matkalla ei menekään kuin Strömsössä. Luonnonilmiöt, onnettomuudet ja lentojen siirtymiset saattavat sotkea suunnitelmia.
Ammattilaisen apu on korvaamatonta, kun kaikki matkalle ei mene kuin Strömsössä.
– Olen aina valmis vastaamaan puheluun, kun asiakas soittaa olipa sitten vuorokauden aika mikä tahansa. Usein jo se auttaa, kun jossakin on ihminen, joka kuuntelee hänen ongelmansa ja sitten voidaan yhdessä alkaa ratkaista tilannetta. Onhan se aivan erilaista kuin kuulla hätätilanteessa olevansa jonkin Call Centerin jonossa 20. asiakas odottamassa vastausta puheluun, joka käydään muulla kuin omalla äidinkielellä.
Matkailu on muuttunut niistä ajoista, kun hän aloitti alalla 1980-luvun alussa. Nyt nuo ajat tuntuvat nostalgialta.
– Silloin asiakas tuli matkatoimistoon ja sai mukaansa Aurinkomatkojen tai jonkun muun matkanjärjestäjän katalogin. Sen kanssa hän meni kotiin ja palasi sitten takaisin kertomaan, minkä matkan oli valinnut. Toimistovirkailija teki varauksen, mutta asiakas kävi toimistossa vielä monta kertaa sen jälkeenkin hoitamassa matkan ennakkovarauksen sekä loppumaksun ja hakemassa liput. Monet kävivät vielä jälkeenpäin kertomassa, miten reissu oli mennyt, Kirsi-Marja kuvailee.
Kasvokkaisia kohtaamisia asiakkaan kanssa on nykyään harvemmin, jos ollenkaan.
– Suurin osa matkajärjestelyistä hoituu verkossa niin, että tapaamisia ei tarvita. Mutta toki on matkoja, joissa vuorovaikutusta on enemmän. Esimerkiksi silloin, kun tilataan räätälöity syntymäpäivämatka.
Matkojen järjestäminen on unelmien toteuttamista. Se innostaa ja kiehtoo Kirsi-Marjaa yhä uudelleen. Hän naurahtaa miettivänsä joskus asiakkaan matkajärjestelyjä hoitaessaan, että kunpa pääsisin itsekin tuollaiselle matkalle.
Ja onhan hän päässytkin tutustumaan vaikka millaisiin maihin ja paikkoihin. Useimmat matkoista ovat olleet juuri niin ihania kuin hän on lähtiessä ajatellut ja haaveillut. Mutta mikä on ollut konkarimatkaajan kaikkien aikojen paras reissu?
50-vuotismatkani Etelä-Afrikkaan oli unelmieni täyttymys.
– Tuohon osaan vastata helposti. Olin miettinyt pitkään, että 50-vuotispäivänäni olen Etelä-Afrikassa safarilla ja niin myös olin. Se oli haaveideni täyttymys. Sillä reissulla tuli voitettua monia pelkoja ja sain nousta Kapkaupungin Pöytävuorelle, jonka huippu sijaitsee yli kilometrin korkeudella maanpinnasta.
Kirsi-Marjan elämässä Pöytävuori ja koko Etelä-Afrikan matka oli yksi elämän huippuhetkistä – juuri sellainen kuin hän oli unelmissaan ajatellut.
Matkailualan ammattilainen nauttii suunnattomasti myös oman yrityksensä järjestämistä ryhmämatkoista eri puolilla maailmaa suuntautuviin urheilukilpailuihin. Itse asiassa ne alkoivatkin siitä, kun hän suunnitteli puolisonsa kanssa matkaa johonkin kisaan ja mietti, että saattaisi sinne olla heidän lisäkseen muitakin lähtijöitä. Niin olikin ja nyt reissuja on tehty jo useampia.
Urheilureissut tuovat Kirsi-Marjan mieleen hänen penkkiurheilua harrastaneen edesmenneen isänsä. Hän olisi taatusti ollut iloinen tyttärensä mahdollisuudesta päästä itse kokemaan paikan päälle vaikkapa legendaariset Garmisch-Partenkirchenin mäkikisat Saksassa. Matkasta, josta isä itse olisi osannut edes unelmoida.
Matkailusta tuli ammattini sattumalta.
Matkailuala ei ollut Kirsi-Marjalle itsestään selvä valinta, vaan ennemminkin täydellinen sattuma.
– Etsin abiturienttina kesätöitä ja kotikaupunkini Rauman työvoimatoimistossa tarjolla oli toimistotöitä Matkayhtymä Oy:ssä.
Hän haki paikkaa ja tuli valituksi. Se olikin sitten menoa – ajatukset kielten opiskelusta hautautuivat, kun häntä pyydettiin jatkamaan myyntivirkailijana. Vuonna 1981 alkanut urapolku on ollut vakuuttava ja vienyt hänet Raumalta Uuteenkaupunkiin ja sieltä Turkuun.
Vuonna 2016 Matkatoimisto Heta Oy sai Logomossa järjestetyssä yrittäjägaalassa vastaanottaa Varsinais-Suomen Yrittäjien kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon. Kirsi-Marja on toiminut myös yrittäjäjärjestöjen luottamustehtävissä puheenjohtajana ja luotsannut Suomen Matkailualan Liittoa. Henkilökohtaisen arvokkaan tunnustuksen Kirsi-Marja sai vuonna 2018 kun Suomen Yrittäjät myönsi hänelle Yrittäjäristin Suurristin.
Kirsi-Marja arvioi itse, että oman yrityksen menestyksen taustalla ovat luottamukselliset suhteet asiakkaisiin ja usko omaan tekemiseen. Turkulainen -lehden yrittäjäpalkintoa koskevassa jutussa mainittiin aikoinaan voimavaraksi myös räiskyvä ja kasvattava äiti-tytär -suhde.
Räiskyvyys on ehkä vähentynyt, mutta tiimityö syventynyt.
Läheinen yhtiökumppani – oma tytär Anu Halonen – ei olekaan vähäisin syy siihen, miksi Kirsi-Marjalla on virtaa ja innostusta kehittää yritystään. Tyttären osuus yrityksestä on 30 prosenttia ja äidin 70, mutta luvut eivät kerro siitä, miten arjessa toimitaan. Vastuuta kannetaan tasapuolisesti.
Räiskyvyys on ehkä viime vuosina hieman vähentynyt, mutta tiimityö entisestään syventynyt. Näin olisi ehkä tapahtunut muutenkin, mutta siihen vaikutti myös kaksi asiaa, jotka tulivat heidän elämäänsä täysin yllättäin. Toinen niistä oli Kirsi-Marjan sairaskohtaus, joka vei hänet sairaalaan ja pitkällisiin tutkimuksiin ja toinen oli korona-pandemia.
Ensin tuli traaginen sydämen pysähtyminen, joka sai Kirsi-Marjan ymmärtämään, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Tutkimuksissa ei löytynyt selkeää syytä äkilliseen ja isoon rytmihäiriöön. Nyt hänellä on sydämentahdistaja, joka antaa turvallisuutta arkeen, mutta sen lisäksi hän on pyrkinyt ehkäisemään liiallista stressiä.
Kuvittelin, että voin hallita kaiken.
– Olin sitä ennen ajatellut, että pystyn hallitsemaan kaiken. Entistä asennettani kuvaa hyvin vuosien takainen tilanne, jossa olin katkaissut akillesjänteeni. Lääkärin kertoessa, että vamman korjaaminen vaatii leikkausta aloin katsella kalenteriani ja ehdotin sitä kolmen viikon päähän. Lääkäri katsoi minua ja totesi: ”Rouva hyvä, leikkaus tapahtuu ensi yönä.”
Halu onnistua määrittelee Kirsi-Marjan yrittäjyyttä edelleen, mutta elämä on opettanut häntä myös tarvittaessa hieman hölläämään tahtia. Siinä häntä on auttanut erityisesti Anu. Töiden jakaminen, päivittäiset keskustelut ja joskus lyhennetyt työpäivät ovat auttaneet jaksamista. On myös viikonloppuja, jolloin kumpikaan – kuin sanattomasta sopimuksesta – ei puhu toisilleen työasioista. Kirsi-Marja on myös vihdoin ymmärtänyt, että kaikkiin tarjouksiin ei tarvitse vastata kyllä.
On viikonloppuja, jolloin emme puhu Anun kanssa mitään työasioita.
– Anu on kasvanut tähän työhön ja yrittäjyyteen pikkutytöstä alkaen. Minä jätin aikoinaan koulut käymättä ja kasvoin yrittäjyyteen työtä tekemällä. Anu on opiskellut ja valmistunut yliopistosta, kuten toivoinkin. Opiskelujen ajankin hän teki koko ajan töitä ja gradukin syntyi siinä sivussa, Kirsi-Marja sanoo ylpeänä tyttärensä saavutuksista ja heidän yhteisestä taipaleestaan.
Korona-aikana Kirsi-Marja löysi itsestään käsityöihmisen.
Kerran hän näytti ystävälleen Pia-Maria Niskalalle virkkaamansa laukkua. Käsityönopettajan koulutuksen saanut Pia-Maria innostui ja kohta heillä oli jo yhteinen yritys. Käsintehdyt laukut ovat saaneet hyvän vastaanoton myyjäisissä ja tapahtumissa.
Korona-aikana Kirsi-Marja alkoi tehdä laukkuja.
Kirsi-Marjan ja hänen puolisonsa Pentti sekä Anu ja hänen puolisonsa Jyrki ovat läheisiä ja viettävät myös paljon vapaa-aikaa yhdessä. Joskus kotona, mutta usein myös matkoilla. He nauttivat kaikki hyvästä ruuasta.
Jos jokin työasia jää Kirsi-Marjaa vaivaamaan, hän saattaa kotona sanoa Penalle: Kuuntele tämä juttu, mutta älä vastaa mitään. Hän ei kaipaa sillä hetkellä ratkaisua, vaan riittää, että asian saa kertoa jollekin. Jos käy oikein hyvä tuuri ja kysymyksessä on perjantai-ilta, Kirsi-Marjaa saattaa kotona odottaa Penan tekemä pizza.
Pariskunnan hyväntuuliset, ruoka-aiheiset Facebook-päivitykset ovat saaneet monen heidän seuraajansa veden kielelle. Nyt Perjantaijutun lukijat pääsevät itse kokeilemaan Penan kuuluisaa pizzareseptiä, joka löytyy täältä perjantaipizza